Ιστορική αναδρομή, προβλήματα, προοπτικές. Β΄έκδοση αναθεωρημένη
Η |
εργασία αυτή είναι καρπός πολύχρονης ενασχόλησης και των δύο συγγραφέων της με τις διαδικασίες εισαγωγής στα ελληνικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αποτέλεσε το αντικείμενο πολλών ερευνητικών εργασιών του πρώτου από τους συντάκτες της, οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αρκετά στοιχεία από τις έρευνες αυτές περιλαμβάνονται στο παρόν βιβλίο. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και ειδικότερα το πρόβλημα του "κλειστού αριθμού" εισακτέων, υπήρξε, επίσης, το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής της δεύτερης συγγραφέως. Από την εργασία αυτή αντλήθηκαν αρκετές πληροφορίες σχετικές με την ιστορική διάσταση του θεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων.
Τα στοιχεία που προέρχονται από τις παραπάνω έρευνες και μελέτες συνυφαίνονται με νεότερα δεδομένα, αναλύονται και ερμηνεύονται μέσα σε ένα νέο θεωρητικό πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται στη διαμόρφωση και στη διαδικασία ανάπτυξης της νεοελληνικής κοινωνίας. Θίγονται, τέλος, πολλές πτυχές του υπό εξέταση θέματος που δεν έχουν μέχρι σήμερα επαρκώς αναλυθεί ούτε από μας ούτε από άλλους μελετητές. Όλα αυτά εμπλουτίστηκαν με καινούργιους προβληματισμούς, τους οποίους προκάλεσαν νεότερες καταστάσεις στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης. Η συνύφανση παλαιών και νέων στοιχείων, η προσπάθεια ερμηνευτικής ανάλυσης της εξέλιξης των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κριτική θεώρηση των προτεινόμενων αλλαγών στον τομέα αυτό προσδίδουν στην παρούσα εργασία το χαρακτήρα μιας νέας σύνθεσης που στηρίζεται σε προηγούμενες μελέτες μας, αλλά δεν τις επαναλαμβάνει.
Οι παραπάνω παράγραφοι, οι οποίες προέρχονται από τον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου αυτού, που πραγματοποιήθηκε το 1996, ισχύουν και για τη δεύτερη έκδοσή του. Στην προηγούμενη εργασία προστέθηκαν νέα κεφάλαια, τα οποία αναφέρονται στις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1996 όσον αφορά στην πρόσβαση στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν και ορισμένα κεφάλαια της προηγούμενης έκδοσης, τα οποία εμπλουτίσθηκαν με νέα στοιχεία, ιδιαίτερα ως προς τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στις οποίες δίνεται και η κύρια έμφαση. Προστέθηκε, ακόμη, ένα εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται σε εννοιολογικές διασαφήσεις και σε άλλες σχετικές διευκρινίσεις.
Παραδίδοντας τη νέα έκδοση της παρούσας εργασίας στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς και στους επιστήμονες που ασχολούνται με την εκπαίδευση, εξακολουθούμε να πιστεύουμε αυτό που είχαμε γράψει και στην πρώτη της έκδοση, ότι, δηλαδή, τους προσφέρουμε ένα βοήθημα για την κατανόηση σημαντικών πτυχών της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Η εποικοδομητική κριτική του θα αποτελέσει την καλύτερη ανταπόκριση στην προσπάθειά μας και θα μας βοηθήσει να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ