Η εξέλιξη της μορφής του πολέμου και η κυριαρχία του υβριδικού στη σύγχρονη εποχή, καταδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν γίνεται να υποτιμηθεί, πολλώ δε μάλλον να παραβλεφθεί.
Τα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα ενός ηγέτη σύμφωνα με τους κλασικούς θεωρητικούς της στρατηγικής, των Θουκυδίδη, Σουν Τσου και Κλαούζεβιτς, αποτελούν το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου. Επιπροσθέτως, ο βαθμός απόκρισης πολιτικών ηγετών όπως των Ελευθερίου Βενιζέλου, Μάο Τσε-Τουνγκ και Όττο φον Μπίσμαρκ, σύμφωνα με τα αρχέτυπα των ως άνω κλασικών θεωρητικών, αποτελεί επίσης αντικείμενο διερεύνησης.
Στο πλαίσιο του παρόντος βιβλίου καταχωρίζεται ένα «πρωτότυπο μοντέλο μελέτης» του Κλαούζεβιτς, σύμφωνα με την τετράδα των ιδιοσυγκρασιών της Ιπποκράτειας σχολής, Γαληνού, που ανιχνεύονται στον Πρώσο στρατηγό. Μέσω αυτών καταδεικνύεται η καταλληλότητα ή μη ενός προσώπου να αναδειχθεί ικανός ηγέτης.
Η προσωπικότητα ενός ηγέτη, πολιτικού ή πολεμικού, η εν γένει άσκηση της εξουσίας, δείχνει να μετεξελίσσεται, προϊόντως του χρόνου και να προσαρ-μόζεται στις ανάγκες των καιρών, στους πολιτικούς στόχους που τίθενται ή επανεξετάζονται, στην υψηλή στρατηγική που επιδιώκεται.