Δύο Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης: Επένδυση σε δεξιότητες για καλύτερα αποτελέσματα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα» (2012) και «Άνοιγμα της Εκπαίδευσης: Καινοτόμοι μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω νέων τεχνολογιών και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων» (2013), προσδιορίζουν το πλαίσιο των αλλαγών των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, που καλούνται να επανασχεδιάσουν και να αναδιοργανώσουν όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα παγκόσμια προτάγματα.
Οι αλλαγές αυτές τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην επιμόρφωση σχετίζονται με τρεις άξονες: την ποιότητα, την προσβασιμότητα και τη χρηματοδότηση. Τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τον «Ανασχεδιασμό της Εκπαίδευσης» καιτον «Ανασχεδιασμό της Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών» είναι η «ανοικτότητα» και η ευελιξία, καθώς στα εκπαιδευτικά συστήματα προωθούνται τα «ανοικτά πλαίσια μάθησης». Έτσι, ως προς την ποιότητα, το Πρόγραμμα Σπουδών, το εποπτικό υλικό, οι παιδαγωγικές και διδακτικές μέθοδοι, οι φορείς εκπαίδευσης, η πιστοποίηση και η αξιολόγηση διευρύνονται υπακούοντας στα νέα προτάγματα. Ως προς την προσβασιμότητα, ο τόπος, ο χρόνος, τα μέσα και η πληροφόρηση όχι μόνο διευρύνονται αλλά αποκτούν ευελιξία προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Ως προς τη χρηματοδότηση, φορείς και μέσα καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθούν, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης των κρατών, ώστε να επιμεριστεί το κόστος.
Άραγε, οι αναδυόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο υπηρετούν τις πνευματικές και ηθικές ανάγκες του ανθρώπου ή τις ανάγκες της αγοράς; Οι αναδυόμενες αλλαγές στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών υπηρετούν την ουσιαστική επαγγελματική ανάπτυξή τους ή τη συμμόρφωσή τους στις επιταγές της αγοράς; Ποια είναι τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει ο/η σύγχρονος εκπαιδευτικός;
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
Για ενδεικτικό κεφαλαιο, πατήστε εδώ
Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εκπαιδευτικός, φιλόλογος, που υπηρετεί 30 χρόνια στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει ποικίλες μορφές επιμόρφωσης και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που δρομολογούνται τις τελευταίες δεκαετίες στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αυτό αποτέλεσε και το κίνητρο να μελετήσει περαιτέρω το πεδίο και να αποκτήσει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, διερεύνησε τα νέα δεδομένα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε ημερίδες και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σε επιστημονικά δίκτυα και περιοδικά.