Ο Γεώργιος Φλουρής σπούδασε στις Η.Π.Α. και απέκτησε B.A. στην Κοινωνιολογία (Worcester State College), M.A. στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης (Worcester State College), Μ.Α. στην Κοινωνική Ψυχολογία (Goddard College) και Ph.D. στα Αναλυτικά Προγράμματα και στη Διδακτική Μεθοδολογία (Florida State University).
Σήμερα είναι Ομ. Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (πρώην Φ.Π.Ψ.) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου υπήρξε Πρόεδρος και Διευθυντής του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Έχει, ακόμη, διδάξει στα Πανεπιστήμια: Κύπρου, Florida State University, St. John’s University, Fitchburg State College και Florida Atlantic University των Η.Π.Α.
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εξής: Θεμελιώδεις Αρχές της Μάθησης και της Διδασκαλίας (σε συνεργασία με τον Robert Gagne), Το Αυτοσυναίσθημα και η Παιδαγωγική του Αντιμετώπιση (σε συνεργασία με τους Α. Coulopoulos και J. Spiridakis), Αναλυτικά Προγράμματα για μια Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση, Η Αρχιτεκτονική της Διδασκαλίας και η Διαδικασία της Μάθησης, Αυτοαντίληψη, Σχολική Επίδοση και Επίδραση Γονέων, Εκπαιδευτικά Ανάλεκτα.
Τιμητικός Τόμος για τον Βύρωνα Μασσιάλα (Επιμέλεια σε συνεργασία με τον Μ. Κασσωτάκη), Μάθηση και Διδασκαλία: Σύγχρονες Απόψεις για τις Διαδικασίες της Μάθησης και τη Μεθοδολογία της Διδασκαλίας (σε συνεργασία με τον Μ. Κασσωτάκη), Δια βίου Εκπαίδευση και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών υπό το Πρίσμα της Διαπολιτισμικής Οπτικής: το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά» (σε συνεργασία με τη Λ. Γιώτη, κ.ά.), Παιδαγωγική και Εκπαίδευση (σε συνεργασία με τους Γ. Πασιά & Δ. Φωτεινό).
Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρων και ερευνητικών μελετών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σχετικά/ές με τα Αναλυτικά Προγράμματα, τα Σχολικά Εγχειρίδια, τη Διδακτική Μεθοδολογία, την Αυτοαντίληψη των μαθητών, τους Πολλαπλούς Τύπους Νοημοσύνης, την Ευρωπαϊκή Διάσταση της Εκπαίδευσης και άλλα αντικείμενα.
Έχει συμμετάσχει, ως εισηγητής, σε δεκάδες επιστημονικών συνεδρίων και έχει συντονίσει την εφαρμογή πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη χώρα μας, όπως είναι τα: Socrates, Erasmus, Lingua, Tempus, Comenius κ.ά. Διαθέτει, επίσης, πλούσια διοικητική πανεπιστημιακή εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει, τέλος, αναπτύξει πολυάριθμες επιμορφωτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.