Το βιβλίο Άνθη των Βράχων είναι μία συλλογή ποιημάτων και έργων ζωγραφικής της Πέγκη Φαράντου.
Τα ποιήματα κινούνται σε τόπους και χρόνους.
Κάθε τόπος είναι ένας σταθμός.
Μια στάση στην κίνηση.
Τέτοιοι σταθμοί γίνονται, στη Χάλκη, την Ολυμπία, σε μία συνάντηση που έγινε, σε άλλη μια που δεν έγινε ποτέ, σε λόγια που ειπώθηκαν, σε άλλα που αποφεύγονται. Άλλοι σταθμοί έγιναν από χαρά και άλλοι από λύπη. Κάθε ποίημα και ένας σταθμός στην κίνηση της ίδιας της ζωής. Σταθμοί αποτελούν και τα έργα τέχνης που επιλέχθηκαν να πλαισιώσουν τα ποιήματα.
Τα έργα αυτά σχετίζονται με εκθέσεις και θεματικές ενότητες.
Όλα μαζί συνθέτουν τα Άνθη των Βράχων.
Τα άνθη των βράχων δεν είναι λουλούδια αλλά δέντρα. Δέντρα πάνω σε βράχους. Σύμβολα ζωής και αγώνα για ζωή.
Η Πέγκη Φαράντου είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σειράς παιδικών βιβλίων και ζωγράφος.
Γεννήθηκε στην πόλη Würzburg της Δ. Γερμανίας. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D) του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ειδικός στην Ψυχολογία των χρωμάτων.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, βιβλία, μελέτες και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος διαφόρων φορέων. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (International Union of Psychological Science). Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη θεμάτων που εμφανίζουν οι σύνθετες σχέσεις του ανθρώπου, όλων των ηλικιών, με το χρώμα, σε όλους τους τομείς, στον ορίζοντα της Ψυχολογίας.
Η Πέγκη Φαράντου είναι συγγραφέας βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία αυτά εικονογραφεί η ίδια. Η εικονογράφηση, η φωτογραφία και η σύνθεση λαμβάνουν υπόψη τη σύγχρονη ψυχολογική και παιδαγωγική έρευνα. Τα βιβλία της εμφανίζουν κεντρικούς θεματικούς πυρήνες. Με αυτούς συνδέονται θέματα όπως, η αγάπη για τον άλλον, το περιβάλλον, η αγάπη για τη γνώση και την εξερεύνηση κ.α. Η εικονογράφηση και η φωτογραφία αποτυπώνουν οπτικά πεδία όπως τοπία της Ελλάδας, δέντρα και φυτά. Χρώματα, τόποι, τοπία, μορφές και σχέσεις, είναι προσεκτικά αναπτυγμένα μέσα στο φως ελληνικών τοπίων.
Το εικαστικό της έργο έχει ως κεντρικό θεματικό πυρήνα τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που στρέφει το βλέμμα του προς το φως και αποτελεί πηγή, δέκτη και αναμεταδότη φωτός. Τα έργα της αφορούν μια καθαρά προσωπική δόμηση εικόνας και αποτυπώνονται κυρίως με γραμμές. Αυτές τις γραμμές που αποτελούν και τον κύριο χαρακτήρα του έργου ονόμασε «ροές σημείων», κατά τη φράση του Αριστοτέλη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εικαστικού της έργου είναι οι άρρηκτες σχέσεις των έργων με κείμενα. Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο της ως εικονοποίηση ιδεών και συναισθημάτων. Στο έργο της το κείμενο, ο λόγος, προηγείται της ζωγραφικής. Μέρος της εικαστικής της δημιουργίας αποτελεί και η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων της.
Η ζωγράφος Πέγκη Φαράντου είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).