Για περισσότερο από χίλια χρόνια ο ελληνικός και ο ουκρανικός λαός πορεύθηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου διατηρώντας πάντοτε ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς, διεξάγοντας ηρωικούς αγώνες για να προφυλάξουν την κοινή τους πίστη και πολεμώντας εναντίον των ίδιων εχθρών.
Παρά όμως τις μακραίωνες αυτές σχέσεις, η πλούσια ιστορία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα η προεπαναστατική παραμένει για πάρα πολλούς λόγους λιγότερο ή περισσότερο άγνωστη στο σύγχρονο Έλληνα.
Το βιβλίο τούτο, επιθυμεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της άγνοιας παρουσιάζοντας με συνοπτικό τρόπο την ιστορία της Ουκρανίας από το 840 μ.Χ. ως το 1654μ.Χ.
Κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας περνούσε ο πολύ μεγάλος ποτάμιος εμπορικός δρόμος. «Από τους Βαράγκους στους Έλληνες», ο οποίος έφερε σε επαφή τους Ανατολικούς Σλάβους, τους Βίκινγκς και τους Βυζαντινούς. Στη μέση του δρόμου αυτού και γύρω από τη σημερινή πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Ουκρανίας, το Κίεβο, δημιουργήθηκε το πρώτο οργανωμένο φεουδαρχικό κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, η περίφημη «Κιέβοκαγια Ρους» (Ρωσία του Κιέβου). Οι βυζαντινοί ιεραπόστολοι μετέδωσαν την Ορθοδοξία απευθείας στους πρώτους ηγεμόνες του κράτους αυτού, ο σπουδαιότερος από τους οποίους ήταν ο Βλαδίμηρος Σβιατοσλάβιτς, ο μετέπειτα Άγιος Βλαδίμηρος.
Τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται ακριβώς στην Κιεβινή περίοδο της Ουκρανίας, μια περίοδο όπου οι δολοπλοκίες και οι ανταγωνισμοί των πριγκίπων συμπορεύονταν με τους ηρωικούς αγώνες ενάντια στους νομάδες της στέπας και τη μογγολική λαίλαπα.
Τα επόμενα κεφάλαια αναφέρονται στην περίοδο της πολωνολιθουανικής κατοχής της Ουκρανίας, όταν οι Κοζάκοι και οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου ενώθηκαν στον αγώνα για την εθνική και θρησκευτική ανεξαρτησία και για την αποτίναξη του φεουδαρχικού ζυγού, που είχαν επιβάλλει οι ξένοι κατακτητές.
Η μελέτη της ουκρανικής ιστορίας δεν είναι μόνο άκρως διδακτική για το σύγχρονο Έλληνα αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μια συναρπαστική περιπέτεια.