Η ρητορική ικανότητα, δηλαδή η ικανότητα να προσελκύει κανείς µε τον λόγο του το ενδιαφέρον των άλλων, να κερδίζει την προσοχή τους και να πείθει, αποτελεί ένα αναµφισβήτητο προσόν ιδιαίτερα σήµερα που η προφορικότητα ξαναπήρε το προβάδισµα έναντι του γραπτού λόγου. Ωστόσο στην τυπική εκπαίδευση της χώρας µας η ρητορική ικανότητα δεν καλλιεργείται συστηµατικά.
Οι συγγραφείς του βιβλίου ως καθηγήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης προσπάθησαν για πολλά χρόνια να καλύπτουν το κενό στο σχολείο τους µε τη δηµιουργία και άσκηση ρητορικών οµάδων και την εµπλοκή τους σε ρητορικούς αγώνες. Με βάση, λοιπόν, την πολυετή εµπειρία τους στο αντικείµενο και µετά από µακροχρόνια σχετική έρευνα και µελέτη, επιχειρούν µε το βιβλίο αυτό µια ευρύτερη συµβολή στη διδασκαλία της Ρητορικής.
Πιο συγκεκριµένα καταπιάνονται µε την ιστορική εξέλιξη της τέχνης αυτής, αναλύουν τις βασικές έννοιες και τεχνικές της, που τις επεξηγούν µε πολλά παραδείγµατα, και ανθολογούν ως πρότυπα πολλά αποσπάσµατα σπουδαίων ρητορικών λόγων. Ασχολούνται, επίσης, µε τη Διαγωνιστική Ρητορική και κυρίως µε τους Αγώνες Επιχειρηµατολογίας και καταγράφουν ή αναλύουν πολλά διληµµατικά θέµατα πρόσφορα για αντιλογία. Τέλος, καταθέτουν ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα ρητορικής εξάσκησης µε θεωρία, πρακτικές ασκήσεις και φύλλα αυτοαξιολόγησης.
Το περιεκτικό αυτό έργο στοχεύει γενικά να καλλιεργήσει την ικανότητα της πειθούς σε µαθητές αλλά και σε όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν πιο πειστικό και ωραίο τον λόγο τους. Απευθύνεται ακόµα σε όποιους θέλουν να διακρίνουν τις παρατυπίες στα επιχειρήµατα των άλλων και να τα αντιµετωπίζουν θαρρετά και αποτελεσµατικά…
παίρνοντας τον λόγο!
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε
εδώ
Για να δείτε ενδεικτικό κεφάλαιο, πατήστε
εδώ
Νούλη Κουτλή-Μήτση
Η Νούλη Κουτλή σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη δηµόσια εκπαίδευση. Από το 2000 έως το 2011 εργάστηκε ως υπεύθυνη λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Γενικού/Πειραµατικού Λυκείου Ιλίου.
Με τη δεύτερη ιδιότητά της συµµετείχε στην οργάνωση και πραγµατοποίηση πολλών και ποικίλων διεπιστηµονικών projects. Ιδιαίτερα συνέβαλε στην πραγµατοποίηση καινοτόµων διδασκαλιών µε αξιοποίηση διαφόρων µορφών debate, οι οποίες παρουσιάστηκαν µε εξαιρετικά αποτελέσµατα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την εµπειρία της αυτή αξιοποίησε ως επιµορφώτρια σε σεµινάρια του Ινστιτούτο Επιµόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δηµόσιας Διοίκησης, όπου παρουσίασε τη δυνατότητα των σχολικών βιβλιοθηκών να υποστηρίξουν το debate ως διδακτική τεχνική.
Για πολλά χρόνια ήταν συνυπεύθυνη στην εκπαίδευση της Οµάδας Επιχειρηµατολογίας του σχολείου της, η οποία κατέκτησε σηµαντικές διακρίσεις. Έλαβε µέρος ως κριτής σε διάφορους µαθητικούς ρητορικούς αγώνες και κυρίως στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηµατολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας. Συνέβαλε ακόµα στην πραγµατοποίηση των αγώνων του Υπουργείου όσες φορές φιλοξενήθηκαν στο σχολείο της. Τέλος, υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.
Νατάσσα
Αποστολοπούλου-Χρυσανθάκη
Η Νατάσσα Αποστολοπούλου-Χρυσανθάκη σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωµα Σπουδών στην Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες σχετικές µε διάφορα φιλολογικά και εκπαιδευτικά θέµατα και έχει πραγµατοποιήσει εµπειρική έρευνα πάνω στην αυτοαξιολόγηση των µαθητών. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Β/θµια
Εκπαίδευση και ως διευθύντρια στο 2ο Γενικό/Πειραµατικό Λύκειο Ιλίου.
Ως καθηγήτρια συµµετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράµµατα και ως διευθύντρια υποστήριξε ενεργά την πραγµατοποίηση ανάλογων δραστηριοτήτων από ευρεία οµάδα εκπαιδευτικών του σχολείου της. Πολλά από τα προγράµµατα αυτά βασίζονταν σε αξιοποίηση του debate και των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράµατος και προβλήθηκαν σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Το 2001 συγκρότησε οµάδα επιχειρηµατολογίας στο σχολείο της και ανέλαβε από κοινού µε την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης την εκπαίδευση και τη συµµετοχή της σε διάφορους ρητορικούς αγώνες ως το 2011. Παράλληλα συµµετείχε ως κριτής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηµατολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας και στους Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το ενδιαφέρον της για την Εκπαιδευτική Ρητορική εκφράστηκε και µε τη συµµετοχή της στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.