Μια αληθινή ιστορία...και ένα βιογραφικό ψυχογράφημα
Με το έργο αυτό δίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία με σημαντικές ελληνικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η προσφορά στον άνθρωπο, το αντιρατσιστικό πνεύμα, ο καθαρός και γνήσιος αλτρουϊσμός και η δύναμη της ψυχής των απλοϊκών ανθρώπων.
Η Ελληνίδα Μαρίτσα, η ηρωίδα αυτού του έργου, από ένα τραγικό πρόσωπο ως μητέρα τοξικομανούς, ο οποίος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις είκοσι επτά ετών, μεταλλάσσεται σε μία αγωνίστρια «μαμά των Ινδών», δηλαδή των νεαρών οικονομικών μεταναστών μιας αγροτικής περιοχής του Ωρωπού Αττικής, που όλοι τους προέρχονταν από την Ινδία.
Η Μαρίτσα (1926-2009) ήταν ένα πρόσωπο αυτοθυσιαστικής προσφοράς και κατά την υπέρμετρη αυτή προσφορά της ήξερε καλά (και καλύτερα από τον καθένα) να μην κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. Γι’ αυτό, ο ύμνος τιμής στη Μαρίτσα είναι συνάμα ένας ύμνος για κάθε άνθρωπο, που δεν είναι επώνυμος· και ο οποίος έρχεται στον κόσμο και γίνεται παράδειγμα για όλους.
Ακόμα, ο ύμνος τιμής στη Μαρίτσα είναι και ένας ύμνος σπουδαίας αντιρατσιστικής αγάπης που προβάλλει το δέσιμο μεταξύ Ελλήνων και Ινδών· και παράλληλα δίδει με ενάργεια την υποκατάσταση της μητρικής – βιολογικής αγάπης από την υπερβατική αγάπη της μάνας, η οποία έχασε ένα γιο από τα ναρκωτικά και τον ξαναβρήκε, ύστερα από πολλά χρόνια, στο πρόσωπο ενός ξένου οικονομικού μετανάστη!
Ο Κωνσταντίνος Δ. Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1946. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ήταν (μέχρι την αφυπηρέτησή του) Ιδρυτής - Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωποοικολογίας και Αγροτικής Οικονομίας και Ιδρυτής-Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σπούδασε Γεωπονικές και Οικονομικές Επιστήμες και εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά και στην Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα. Ασχολείται επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα: Αγροτικής Οικονομίας, Βιώσιμης (Αειφορικής) Ανάπτυξης, Κοινωνικής Οικονομίας, Ποιότητας Τροφίμων, Ήπιων Μορφών Τουρισμού και Αστικής και Αγροτικής Ανθρωποοικολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από εκατόν είκοσι (120) συνέδρια (πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και διεθνή) με επιστημονικές του ανακοινώσεις και έχει διατελέσει (ή και εξακολουθεί να είναι) επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος πολλών ερευνητικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επιτροπών και επιστημονικών συμβουλίων. Περισσότερες από ενενήντα πέντε (95) ερευνητικές του εργασίες είναι δημοσιευμένες σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους, καθώς και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και (κυρίως) ξένα, ενώ διαθέτει σημαντικό συγγραφικό έργο.
Και ακόμα, έχει διακριθεί για την πρωτοτυπία του ερευνητικού του έργου.
Κατά την υπέρ-τεσσαρακονταπενταετή επαγγελματική και ακαδημαϊκή του καριέρα έχει δώσει σε όλη τη χώρα σειρά διαλέξεων στα επιστημονικά του αντικείμενα, ενώ τα ερευνητικά του προγράμματα (μακράς διάρκειας) σχετίζονται, κατά κανόνα, με την ανάπτυξη της υπαίθρου και της ελληνικής Περιφέρειας. Για τους παραπάνω λόγους έχει τιμηθεί από επιστημονικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Με τη λογοτεχνία και το μυθιστόρημα άρχισε ν’ ασχολείται κατά τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του. Το «Όταν στέρεψαν τα ATMs» ήταν το πρώτο του έργο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη, ενώ τώρα δίνει στο αναγνωστικό κοινό το δεύτερο λογοτεχνικό του πόνημα, με την πεποίθηση ότι και αυτό το έργο του θα τύχει ανάλογης υποδοχής, όπως έγινε και με το πρώτο του έργο.