Σε κάθε µορφή γεωργίας που επικρατεί σε ένα τόπο είναι αναπόφευκτο και εµφανές το αποτύπωµα του παρελθόντος. Για να κατανοήσουµε το παρόν των σύγχρονων µορφών γεωργίας έλεγε ο D.B. Grigg (1974), µελετώντας τη διαµόρφωση των γεωργικών συστηµάτων στον κόσµο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουµε κάτι για την ιστορική τους εξέλιξη. Το παρόν βιβλίο αποτελεί µια επιτοµή της ελληνικής γεωργίας και των γεωργικών συστηµάτων, ακολουθώντας το οδοιπορικό τους από πολύ παλαιότερες εποχές. Το πρώτο µέρος του διατρέχει την περίοδο από την προεπαναστατική εποχή έως τα µέσα του εικοστού αιώνα, µη παραλείποντας µια σύντοµη µατιά στην οργάνωση της γεωργίας και του αγροτικού χώρου από την κλασική εποχή έως την οθωµανική κατοχή. Το δεύτερο και πιο εκτενές µέρος διατρέχει την µεταπολεµική περίοδο έως σήµερα.
Η ύλη του πρώτου µέρους πραγµατεύεται την εξέλιξη της γεωργίας στο νεοελληνικό κράτος κατά χαρακτηριστικές ιστορικές περιόδους, οι οποίες άφησαν τα δικά τους αποτυπώµατα στην εξέλιξή της. Την πρώτη περίοδο, της ατελούς ανάπτυξης της γεωργίας έως το 1870, τη δεύτερη έως το 1922, που σηµατοδότησε µια εποχή σηµαντικής προόδου και την τρίτη της γενικότερης αναγέννησης του πρωτογενή τοµέα την εποχή του µεσοπολέµου. Στο δεύτερο µέρος, η διαµόρφωση των παραγωγικών προτύπων στη διαδροµή της µεταπολεµικής περιόδου εξετάζεται υπό το πρίσµα των οικονοµικών µεγεθών που σκιαγραφούν τη θέση του πρωτογενή τοµέα στη συνολική οικονοµία της χώρας και των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου πριν και µετά την ένταξη στην Ε.Ε. Η εικόνα των εγγείων διαρθρώσεων αναδεικνύει χρονίζοντα προβλήµατα της γεωργίας. Οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, τα εναλλακτικά συστήµατα καλλιεργειών, τα συστήµατα κάθε επί µέρους κλάδου της κτηνοτροφίας, τα διαρθρωτικά τους προβλήµατα και οι προοπτικές τους φωτίζουν την εξελικτική πορεία και τη σύγχρονη εικόνα στους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Η πραγµάτευση της εργασίας και των εργασιακών προσαρµογών στην οικογενειακή εκµετάλλευση, της γήρανσης, της πολυαπασχόλησης και της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του αγροτικού νοικοκυριού στο πλαίσιο µιας πολυλειτουργικής γεωργίας, ολοκληρώνουν την εικόνα του οδοιπορικού της µεταπολεµικής περιόδου.
Η επισήµανση ορισµένων σύγχρονων προκλήσεων σε διάφορους επί µέρους τοµείς έρχεται, υπό µορφή επιλόγου, να ολοκληρώσει την ύλη του πονήµατος και το σκοπό του να ιχνηλατήσει το αποτύπωµα των οικονοµικοκοινωνικών συνθηκών και των επιλογών των αγροτικών πολιτικών στη διαχρονική εξέλιξη της γεωργίας και των γεωργικών συστηµάτων.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε
εδώ
Η Ισαβέλλα Γιδαράκου είναι γεωπόνος, οµότιµη καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας και Ανάπτυξης). Υπηρέτησε στο Γεωπονικό Πανε-
πιστήµιο επί 38 έτη και διήλθε όλες τις βαθµίδες της ακαδηµαϊκής εξέλιξης έως εκείνη της καθηγήτριας. Δίδαξε µαθήµατα στα γνωστικά αντικείµενα της Συγκριτικής Γεωργίας, του Κοινωνικού Φύλου στον Αγροτικό Χώρο (gender relations) και στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος Αγροτικής Οικονοµίας και Ανάπτυξης µαθήµατα Αγροτουρισµού και Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου καθώς και Φύλου και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ασχολήθηκε ερευνητικά µε θέµατα αγροτικών συστηµάτων, αγροτικής ανάπτυξης, πολυαπασχόλησης (multiple job-holding) στον αγροτικό χώρο, πολυλειτουργικότητας (multifunctionality) της γεωργίας, αγροτικού τουρισµού. Για µακρά σειρά ετών η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάστηκε ταυτόχρονα σε ζητήµατα κοινωνικού φύλου, η οποία εκφράστηκε µε πλήθος σχετικών δηµοσιεύσεων και την εισήγηση προς το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο και ένταξη του µαθήµατος Φύλο και Ισότητα Ευκαιριών στον Αγροτικό Χώρο στο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου, το οποίο και δίδαξε µέχρι την αφυπηρέτησή της.
Έχει δηµοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έγκριτα ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστηµονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόµους εκδόσεων ελληνικών και ξένων εκδοτικών οίκων, σε πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων επιστηµονικών συνεδρίων και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή επιστηµονικών βιβλίων σε αντικείµενα σχετικά µε την αγροτική ανάπτυξη. Το έτος 2016 δηµοσίευσε το βιβλίο Γεωργία και Γεωργικά Συστήµατα στον Κόσµο, συνέχεια της ύλης του οποίου αποτελεί το παρόν βιβλίο για την ελληνική γεωργία.