Ένας αριθμός ζητημάτων της γλωσσοδιδακτικής αποτελεί διαρκές αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι περισσότερες παρεμβάσεις μένουν στην επισήμανση της σημασίας και της αναγκαιότητας αντίστοιχων παιδαγωγικών εφαρμογών. Τα κύρια αίτια της δυσκολίας μπορούν να αποδοθούν στην εγγενή διεπιστημονικότητα του παιδαγωγικού αντικειμένου και τις δυσχέρειες συνεργασίας των ποικίλων κλάδων ειδίκευσης. Τέτοια ζητήματα συγκροτούν το αντικείμενο πραγμάτευσης του βιβλίου, όπου προτείνονται και δείγματα πρακτικών εφαρμογών, ενώ επισημαίνονται υπάρχουσες σχετικές εργασίες και διδακτικό υλικό, άγνωστα στο ευρύτερο κοινό των διδασκόντων. Παράλληλα, τίθενται νέα θέματα πραγμάτευσης και σχετικές προτάσεις.
Θίγονται, μεταξύ άλλων:
• Φιλοσοφία και παιδαγωγική προσέγγιση της γλώσσας.
• Ανάλυση του Λόγου ως Φιλοσοφία της Γλώσσας και ως Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία.
• Διαφοροποιημένος λόγος στο Δημοτικό και σειρά εισαγωγής των
ειδών λόγου.
• Γλωσσική διαθεματικότητα, ως φορέας ενιαίας προσέγγισης της γνώσης, διαθεματικότητα του γλωσσικού συστήματος και μορφωτική αξία της σπουδής του.
• Μορφές σκέψης και πρακτικές καλλιέργειας με τη γλωσσική διδασκαλία.
• Αποτελεσματικότητα των πολυμέσων ως προς την κατανόηση αφηρημένων εννοιών.
• Καθορισμός βασικών στόχων σε ένα πρόγραμμα γλωσσικής διδασκαλίας.
O Χρίστος Α. Παπαρίζος γεννήθηκε στο Πεύκο Καστοριάς. Είναι διδάκτωρ Eφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, κάτοχος master στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία-Διδακτική Ζωντανών Γλωσσών και πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έπειτα από τετραετείς σπουδές παιδαγωγικής.
Ως ερευνητής και, μετέπειτα, ως Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα θέματα γλώσσας (1997-2006), εισήγαγε τη σύγχρονη Διδακτική της Γλώσσας ως πεδίο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Δημοτικό και εκπόνησε τον σχεδιασμό αντίστοιχων εφαρμογών. Συντάκτης ο ίδιος, είχε την εποπτεία στη σύνταξη των επίσημων Προγραμμάτων Σπουδών Γλώσσας και των προδιαγραφών διδακτικού υλικού, ενώ τεκμηρίωσε ερευνητικά το όλο έργο με επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Ως Σύμβουλος Γλωσσικού Σχεδιασμού (Language Planning) της Τράπεζας Κύπρου, εκπόνησε το διεθνές Πρόγραμμα Οίκαδε, για την επικοινωνία με τηλεδιασκέψεις των μαθητών Δημοτικού Ελλάδας και Κύπρου με τους απανταχού γης ελληνόφωνους συνομηλίκους τους και είχε την εποπτεία του (2003-2013).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, παράλληλα με τη Διδακτική, αφορούν τον Γλωσσικό Σχεδιασμό και τη Διαλεκτολογία.
Κυριότερες δημοσιεύσεις:
· Η μητρική γλώσσα στο σχολείο, Εκδ. Γρηγόρη 2002 (2η έκδοση)
· H ελληνική γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκδ. Γρηγόρη 2002 (2η έκδοση)
· Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία, Εκδ. Gutenberg, Γλωσσολογική βιβλιοθήκη 12, 2004
· Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους. Το ιδίωμα του Γράμμου-Λεξιλόγιο, Εκδ. Γρηγόρη 2014.