Ο συλλογικός τόμος «Συνηγορία και Συμβουλευτική: Προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψυχικής υγείας», επιστημονική Γ. Α. Κουγιουμτζής & Δ. Ι. Λουκά, των εκδόσεων Γρηγόρη, πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη συνηγορία και τη συμβουλευτική. Με βάση την προσέγγιση του World Health Organization η συνηγορία για την υγεία νοείται ως «ένας συνδυασμός ατομικών και κοινωνικών ενεργειών, σχεδιασμένων για να κατακτήσουν πολιτική δέσμευση, κρατική υποστήριξη, κοινωνική αποδοχή και συστημική υποστήριξη για έναν συγκεκριμένο στόχο υγείας ή πρόγραμμα». Μολονότι η έννοια της συνηγορίας έχει την αφετηρία της στην απαίτηση για αλλαγή στον τομέα της ψυχικής υγείας, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αυτονομία των ψυχικά ασθενών, με την παρέλευση του χρόνου η έννοια διευρύνθηκε, περιέλαβε και άλλες πτυχές και συνάπτεται με ποικίλες διαστάσεις της προστασίας των ευάλωτων ατόμων/ομάδων και την ενδυνάμωσή τους.
Οι καταβολές της παρούσας έκδοσης οφείλονται σε μία πρόσκληση που λάβαμε το καλοκαίρι του 2016, από την Καθηγήτρια Dr. Ursula Thomas, Director of Field Experience and Assessment at Georgia Perimeter College, Georgia State University, USA, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε μία αντίστοιχη συλλογική έκδοση στις ΗΠΑ. Το βιβλίο –U. Thomas (Ed.), Advocacy in Academia and the Role of Teacher Preparation Programs– κυκλοφορήθηκε στις ΗΠΑ από την IGI Global τον Σεπτέμβριο του 2017 και διδάσκεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών.
Ενώ, λοιπόν, στις ΗΠΑ η έννοια και η πρακτική της συνηγορίας όχι μόνο ασκείται πολυετώς, αλλά διδάσκεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ωριμάσει επαρκώς. Αντίστοιχα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο η ελληνική βιβλιογραφία είναι ισχνότατη. Οι διαπιστώσεις αυτές και η υψηλή ωφελιμότητα μελέτης ποικίλων εκφάνσεων της συνηγορίας, συνδυαστικά προς το πεδίο της συμβουλευτικής που επιστημονικά θεραπεύουμε, οδήγησαν στη σκέψη να γίνει περαιτέρω διερεύνηση. Απόρροια αυτής της προσπάθειας είναι το βιβλίο «Συνηγορία και Συμβουλευτική: Προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψυχικής υγείας», από τις εκδόσεις Γρηγόρη. Επιμέρους πτυχές που εξετάζονται στο βιβλίο είναι:
Ενότητα Πρώτη: Θεωρητικές προσεγγίσεις
Μοντέλα συνηγορίας
Αποτελεσματικές στρατηγικές συνηγορίας
Προσωποκεντρική συμβουλευτική: Διαστάσεις συνηγορίας επαγγελματιών ψυχικής υγείας
Συμβουλευτική και επιμελητές ανηλίκων: Διαστάσεις κοινωνικής διαπαιδαγώγησης των ευρισκομένων σε κίνδυνο ή σε σύγκρουση με τον νόμο ανηλίκων
Ενότητα Τρίτη: Συνηγορία και εκπαίδευση
H συνηγορία ως απάντηση στη σχολική βία
Σχολικός εκφοβισμός και προάσπιση ψυχικής υγείας
Συνηγορία και πολιτικές ένταξης μαθητών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο σχολείο
Συνηγορία και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Ενότητα Τέταρτη: Εκφάνσεις συνηγορίας
Συνηγορία και πρόσφυγες
Συνηγορία και διαδικτυακός εκφοβισμός
Συνηγορία και AIDS
Συνηγορία για την προάσπιση της ψυχικής υγείας
Συνηγορία και ΑΜΕΑ
Συνηγορία και προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων των παιδιών
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε
εδώ
Βιογραφικά επιστημονικών επιμελητών
Ο Γεώργιος Κουγιουμτζής του Ανδρέα μοιράζεται την αγάπη και την επιστημονική του ενασχόληση μεταξύ των πεδίων των Επιστημών της Αγωγής, της Διδακτικής Μεθοδολογίας και της Συμβουλευτικής. Είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Συμβουλευτικής Καθοδήγησης - Mentoring εκπαιδευτικών (ΦΠΨ/Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διδάξει στα Τμήματα Κοινωνικής Θεολογίας και Τουρκικών - Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΕΑΠ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Έχει πολυετή ενεργή ενασχόληση με τη Συμβουλευτική Ψυχολογία και τη Διδακτική Μεθοδολογία. Έχει εκτεταμένο συγγραφικό έργο και συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια στα πεδία της Συμβουλευτικής, των Παιδαγωγικών και της Διδακτικής Μεθοδολογίας.
Η Δήμητρα Λουκά είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει Διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο του Πάντειου Πανεπιστημίου Politicsoflife: AnthropologicalPerspectivesonHealthandBiosociality και σε συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής στο Wroclaw της Πολωνίας. Δημοσίευσε στα πρακτικά συνεδρίου του Νέου Παιδαγωγού, στα πρακτικά του 3ου Επιστημονικού Συνέδριου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, σε συλλογικούς τόμους και σεειδικές εκδόσεις των Journal of Regional & Socio-Economic Issues καιIGI Global.