Ο Παναγιώτης Κοντονάσιος στην παρούσα έρευνα αναλύει τους όρους διαμόρφωσης της eloquentia popularis (=ευγλωττίας ενώπιον του λαού) της μεγαλύτερης πνευματικής προσωπικότητας της Ρώμης, που ήταν ταυτόχρονα και ενεργός πολιτικός, του Κικέρωνα, ο οποίος επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια ιστορία της σκέψης γενικά με το πολυσχιδές έργο του και της πολιτικής ειδικά με τη ρητορική κυρίως πλευρά αυτού του έργου. Τέτοιου είδους ανάλυση, εκτός του ότι τοποθετείται στο επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο λόγω του θέματός της, έρχεται να καλύψει και ένα σημαντικό κενό στη διεθνή και πολύ περισσότερο στην εγχώρια βιβλιογραφία, καθώς είναι η πρώτη έρευνα που βασίζεται στο σύνολο των σωζόμενων κικερώνειων contiones (=λόγων ενώπιον του λαού) και στη ρητορική τους, και η πρώτη διδακτορική διατριβή για τον Κικέρωνα στα Ελληνικά. Ερευνάται λοιπόν η ρητορική που απευθύνεται στον populus Romanus (=ρωμαϊκό λαό) της res publica, η eloquentia popularis, όπως την έβλεπε στην ιστορική της εξέλιξη, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, και τελικά την εφάρμοζε στην πράξη ο Κικέρων. Επομένως σπουδαίος είναι για την παρούσα διατριβή ο ρόλος του populus Romanus ως ειδικού ακροατηρίου των κικερώνειων contiones, υπό την έννοια ότι το ακροατήριο αυτό είναι οργανικό στοιχείο ενός ιδιότυπου πολιτεύματος, τέτοιου που πράγματι ήταν η res publica πριν από τον Οκταβιανό. Ακολούθως η διερεύνηση του παραπάνω ερωτήματος υποχρεώνει τον ερευνητή να εξετάσει και τις εκφάνσεις αυτού του πολιτεύματος, όπως αυτές εντοπίζονται στους συγκεκριμένους λόγους. Προκύπτουν επομένως τέσσερις όροι διαμόρφωσης της eloquentia popularis:ιστορικοί, θεωρητικοί, θεσμικοί και πολιτικοί. Η πραγμάτευση αυτών των όρων από τον ερευνητή αναδεικνύει τελικά στο σύνολό του τον πολιτικό αγώνα από τα rostra (=το δημόσιο βήμα στο forum) πριν από την πτώση του πάτριου ρωμαϊκού πολιτεύματος, ο οποίος έχει πολλά να πει και για τον αντίστοιχο σύγχρονο αγώνα των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών.
Ο Παναγιώτης Ν. Κοντονάσιος είναι πτυχιούχος των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, και Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως στην Κλασική Φιλολογία με υποτροφία του ΙΚΥ. Ακολούθως, υπό την ίδια υποτροφία, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, την πρώτη για τον Κικέρωνα στα Ελληνικά, στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επόπτρια την καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, κα. Ελ.Καραμαλέγκου. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 εργάζεται ως καθηγητής στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, διδάσκοντας μαθήματα της ειδικότητάς του - κυρίως σε Λύκεια - ύστερα από επιτυχή συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του ίδιου έτους για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού και έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις εξής επιστημονικές εργασίες, οι οποίες προέρχονται από όλα σχεδόν τα είδη της ΑΕ Γραμματείας και από τη ρωμαϊκή ρητορική:
- 2012: «Η ενοχή του Αγαμέμνονα», Φιλολογική 121, 73-84. - 2013a: «Ηρόδοτος-Θουκυδίδης: από τη ρητορική των συμβουλίωνστη ρητορική των συνελεύσεων», Σεμινάριο 39, ΠΕΦ, 42-56. - 2013b: “From δημοκρατία to respublica: Adaptation and Evolution of Classical Rhetoric”, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, Γερμανία:
http://www.uni-saarland.de/fileadmin/user_upload/Institute/eir/Proceedings/Paper_Kontonasios_Panagiotes.pdf
(επίκειται δημοσίευση σε τόμο από τογερμανικό Πανεπιστήμιο).- 2014a: «Οι Τρώες και η θάλασσα»,Κυμοθόη 24, 11-32.- 2014b: “Cicero’s Brutus: A History of Rhetoric or a History of Politics?”, ETC: A Review of General Semantics 71.3, 227-238. - 2015: «Η ευθύνη του δήμου και των ηγετών του στην ποίηση του Σόλωνα», Σεμινάριο 41, ΠΕΦ, 56-63. - 2016a: “The Audience in Aristotle’s Rhetoric and in Cicero’s De ratore”
(παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη στο ΑΠΘ και έχει δημοσιευθεί στο Academia.edu).
- 2016b: «Το μάθημα του Πρωταγόρα στην Αντιγόνη του Σοφοκλή» (υπό έκδοση).