H συγχώρηση είναι μια αρετή που ωφελεί όχι μόνο τη σωματική και την ψυχική υγεία του ατόμου που τη διαθέτει, αλλά βελτιώνει και τις σχέσεις συνεργασίας και συμβίωσης των ανθρώπων. Είναι προφανές ότι ο καθένας εύκολα καταλαβαίνει την αξία της συγχώρησης, δύσκολα όμως την εφαρμόζει στη ζωή του. Έτσι, δημιουργήθηκαν τα μαθήματα της συγχώρησης, με σκοπό να μυηθούν οι μαθητές από μικρή ηλικία στην έννοια αυτής της αρετής και στα οφέλη της, ώστε να μπορέσουν αργότερα να την αξιοποιήσουν και να την εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ευκολία στις περιστάσεις απόρριψης, εκφοβισμού και αδικίας που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.
Ο θυμός στη σχολική κοινότητα θεωρείται μείζον πρόβλημα στα σχολεία παγκοσμίως. To πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στην διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών, της απόρριψης από την ομάδα, του άγχους, της κατάθλιψης, του σχολικού εκφοβισμού, της «θυματοποίησης» και της μοναξιάς που πολλοί μαθητές βιώνουν τόσο μέσα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και εκτός. Έρευνες των τελευταίων 25 ετών, αποδεικνύουν ότι η «Πρακτική της Συγχώρησης» στα σχολεία προωθεί τη συναισθηματική υγεία των μαθητών και βελτιώνει την σχολική τους πρόοδο. Εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν το πρόγραμμα παρατήρησαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό μείωσαν το θυμό που ένιωθαν, τόνωσαν την αυτοεκτίμησή τους, αύξησαν τη συνεργασία μεταξύ τους, βελτιώθηκαν στα μαθήματά τους. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν πως έγιναν καλύτεροι δάσκαλοι και καθηγητές και πως οι τάξεις τους λειτούργησαν καλύτερα ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης στη συγχώρηση.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
Η Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master Σχολικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου του Missouri-St. Louis. Εργάστηκε ως σύμβουλος σε σχολεία των Η.Π.Α. και είναι μέλος της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Εταιρείας. Δίδαξε Συμβουλευτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διετέλεσε στέλεχος στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β΄ Αθήνας. Το 2012 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στις ΗΠΑ και εργάζεται μαζί με τον καθηγητή Enright και την ερευνητική του ομάδα στο Τμήμα της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin- Madison. Είναι Program Manager (διαχεριστής προγράμματος) του International Forgiveness Institute (διεθνές Ινστιτούτο για τη Συγχώρηση) και διευθύνει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγωγής στη Συγχώρηση» στα σχολεία της Ελλάδας και, επισκεπτόμενη κατά τακτά διαστήματα την Ελλάδα δίνει διαλέξεις και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς.
O καθηγητής Robert Enright έλαβε το διδακτορικό του από το Παν/μιο της Μινεσσότα το 1976. Είναι ψυχολόγος και από το 1978 είναι καθηγητής της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Παν/μίου του Wisconsin-Madison. Είναι ιδρυτικό μέλος του International Forgiveness Institute (Διεθνές Ινστιτούτο για τη Συγχώρηση), το οποίο προωθεί εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εμπνεύσουν την έννοια της συγχώρησης στους μαθητές. Aπό το 1985 πρωτοστατεί στις επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη συγχώρηση και τις ευεργετικές επιδράσεις της. Το περιοδικό Time τον αναφέρει ως «πρωτοπόρο της συγχώρησης». Είναι συγγραφέας πάνω από 130 επιστημονικών άρθρων και 6 βιβλίων. Μαζί με τους συνεργάτες του έχουν μελετήσει επιστημονικά και αναπτύξει τη διαδικασία προς τη συγχώρηση, και έχουν μεταξύ άλλων βοηθήσει άτομα σε κέντρα απεξάρτησης, άτομα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο καρκίνου, κακοποιημένες γυναίκες και άτομα που νοσηλεύονται για καρδιοπάθεια. Η εργασία του σχετικά με τη συγχώρηση έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και τηλεοπτικά προγράμματα.
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ριχάρδος Ιζολαμπέλλα
isoricky@gmail.