Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες συγκρινόμενες με τις άλλες βιβλιοθήκες έχουν μια ιδιαιτερότητα, αφού ο ρόλος τους είναι διττός: λειτουργούν μεν με τρόπο όμοιο με τις όποιες άλλες βιβλιοθήκες, αλλά πάντοτε αφενός υπηρετούν τις ανάγκες ενός ιδιαίτερου θεσμού, όπως είναι το σχολείο, και αφετέρου το κοινό τους είναι ένα «ειδικό» κοινό, αφού αποτελείται μόνο από μέλη της σχολικής κοινότητας – δηλαδή από εκπαιδευτικούς και, κυρίως, από μαθητές.
Η εργασία μας δεν υιοθετεί μια στενά βιβλιοθηκονομική προσέγγιση, αλλά πραγματεύεται κυρίως τη γενικότερη λειτουργία και τη χρησιμότητά τους, παρουσιάζοντας, επιπλέον, και τρόπους αξιοποίησης αυτών των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και διδακτικής καθημερινότητας. Η προσέγγισή μας είναι ιστορικοκοινωνική και, ταυτόχρονα, υιοθετεί την οπτική των επιστημών της αγωγής. Αν και η ανάλυσή μας δεν είναι εξαντλητική, προσφέρει μια μάλλον πλήρη εικόνα της λειτουργίας και των πραγματολογικών δεδομένων των (δημόσιων κυρίως) Σχολικών Βιβλιοθηκών, ιδίως όσον αφορά στον ελλαδικό χώρο
Ο Γεώργιος Μπίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία και παιδαγωγικά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια πολιτική και είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθήνας, σε Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και σε Προγράμματα επιμόρφωσης σχολικών συμβούλων που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Διδάσκει ως συμβασιούχος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει μετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στη θεωρία, Ιστορία και κοινωνιολογία της ανάγνωσης, τη δημιουργική γραφή, στις Σχολικές Βιβλιοθήκες και στην κοινωνιολογία του πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής σε δημόσιο Γενικό Λύκειο.
Τα βιβλία της σειράς
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
από τις Εκδόσεις Γρηγόρη :
1. Γ. Μπίκος, Το βιβλίο ως διδακτικό μέσο και οι κυρίαρχοι τρόποι ανάγνωσης, 2011
2. Β. Τσάκωνα, Η κοινωνιογλωσσολογία του χιούμορ, 2013
3. Α. Κανιάρη, Το Μουσείο ως χώρος της Ιστορίας της Τέχνης, 2013
4. Γ. Μπίκος, Ζητήματα πολιτιστικής επικοινωνίας: Μουσείο, Εκπαίδευση, Κοινωνία, Πολιτιστική Πολιτική, 2014
5. Γ. Μπίκος, Α. Κανιάρη (επιμ.), Μουσειολογία, Πολιτιστική διαχείριση και εκπαίδευση, 2014
6. Γ. Μπίκος, Περί Σχολικών Βιβλιοθηκών, 2014