Στο βιβλίο αυτό μελετάμε δύο κοινωνικά πολυσήμαντους πολιτιστικούς θεσμούς που συναρτώνται, αφενός, με την εκπαίδευση και την παιδεία του λαού και των νέων και αφετέρου, με την εκάστοτε κυρίαρχη κουλτούρα που θεωρεί η πολιτεία και οι κοινωνικά αποδεκτές ελίτ του πνεύματος ότι αξίζει να μεταλαμπαδευτεί στην κάθε επόμενη γενιά. Πρόκειται για τον θεσμό του Μουσείου και τον θεσμό των Βιβλιοθηκών.
Το πρώτο Μέρος του έργου αντιστοιχεί σε μια κοινωνιολογική ανάλυση της λειτουργίας του Μουσείου στη Δύση, από τα χρόνια της νεοτερικότητας, μέχρι σήμερα. Στην προσέγγισή μας -στο πλαίσιο της οποία μελετάμε το θεσμό στην ιστορική του εξέλιξη-, εστιάζουμε τόσο στον κοινωνικό όσο και στον παιδευτικό (και κοινωνικοποιητικό) του ρόλο.
Τέλος, το δεύτερο Μέρος αντιστοιχεί σε μία κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και ιστορική ανάλυση του κοινωνικού ρόλου που παίζει, όχι μόνο ο θεσμός των Βιβλιοθηκών, αλλά και ίδια η ανάγνωση και τα «αντικείμενά» της -δηλαδή τα βιβλία και τα κείμενα-, στις κοινωνίες της Δύσης.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ
Ο Γ. Μπίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία και παιδαγωγικά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια πολιτική και είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθήνας, σε Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιεί το Υπουργέιο Παιδείας και σε Προγράμματα επιμόρφωσης σχολικών συμβούλων που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Διδάσκει, ως συμβασιούχος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει μετάσχει ως εισηγητής, σε δεκάδες συνέδρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν τη θεωρία, Ιστορία και κοινωνιολογία της ανάγνωσης, τη δημιουργική γραφή, τις σχολικές βιβλιοθήκες και την κοινωνιολογία του πολιτισμού.
Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής σε δημόσιο Γενικό Λύκειο.