Αρχική > Παιδαγωγική - Εκπαίδευση > Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης > Κοινωνιολογία της Παιδείας
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
Κοινωνιολογία της Παιδείας

Κοινωνιολογία της Παιδείας

Συγγραφέας: ΤΖΑΝΗ M.

Οι δραματικής έκτασης και έντασης αλλαγές που προκαλούνται, με την έναρξη του 21ου αιώνα, στην παγκόσμια σκηνή, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη, μια από τις βασικές λειτουργίες και θεσμούς της ανθρωπίνης κοινωνίας, την Εκπαίδευση. Είναι από τη φύση της, η Εκπαίδευση, πεδίο στο οποίο αντανακλάται κάθε κρίση και αλλαγή  του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η παγκοσμιοποίηση εξάλλου, ενώ δεν προσφέρει τίποτε σχεδόν από όσα ευαγγελίζεται, συνοδεύεται, καθώς προχωρά ακάθεκτη με:

 

1. Δραματικό εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει σταδιακή κατάρρευση ανθρωπίνων αξιών και ταυτόχρονη κατίσχυση διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, ενός χρηματιστηρίου, που όλο και περισσότερο μοιάζει με παγκόσμιο ληστρικό τζόγο, παρά με μέσο ανάπτυξης και κοινωνικής ευρωστίας. Στο εσωτερικό των κοινωνιών οι κυβερνώντες αποβαίνουν όλο και περισσότερο απλοί διαχειριστές και η Πολιτική υπάρχει για να εξυπηρετεί τις θελήσεις των διαφόρων «θυλάκων εξουσίας» και των «διαπλεκομένων συμφερόντων» τους, κυρίως οικονομικών. Η αξία άνθρωπος έχει πλέον χρηματιστηριακή αποτίμηση, καθώς και οι αξίες του ανθρωπισμού. Οι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία έννοιες μπορούν να δηλώνονται με τις αντιθετικώς αντίθετές τους, υλοποιώντας έτσι, έναν από τους βασικούς οργουελιανούς εφιάλτες.

2. Ειδεχθή βία καθημερινή, τόσο από άτομα, όσο - και κυρίως - από τους ισχυρούς της πολιτικής, της οικονομίας και της θρησκείας, εναντίον αθώων πολιτών, λαών ή κοινωνικών ομάδων.

Η ανθρωπότητα φαίνεται να παραπαίει ανάμεσα σε μεσσιανικές λογικές και μεσαιωνικό σκοταδισμό, φαινόμενα σατανισμού, ανθρωπίνης δουλείας πάσης φύσεως, λοιπών αντιανθρωπίνων προτύπων και αξιών , καθώς και ανήθικης εκμετάλλευσης του παιδιού.

3. Αλόγιστη και ληστρική χρήση του φυσικού περιβάλλοντος και καταστροφή των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών που δημιουργούν μια πολύ ζοφερή προοπτική για το μέλλον όχι μόνον της ανθρωπότητας, αλλά και του οικοσυστήματος στο σύνολό του.

Προς το τέλος του προηγούμενου αιώνα, η ανθρωπότητα απέκτησε από το χώρο της Επιστήμης και των εφαρμογών της επιστημονικής έρευνας δυο σημαντικούς συμμάχους:

-        Την ανάπτυξη και σταδιακή κατίσχυση της Υψηλής Τεχνολογίας και

-      Την ανάπτυξη της Έρευνας στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το γενετικό μας υλικό (DNA)

Η σωστή αξιοποίηση προς όφελος του ανθρώπου αυτής της τεραστίων συνεπειών γνώσης και υψηλής τεχνολογίας ίσως αποβεί το βασικό όπλο - μαζί με την επιστροφή στις αξίες του Ελληνισμού (Carl Popper) - της ανθρωπότητας, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να υπάρχει ως τέτοια.

Την ανωτέρω υπόθεση θα μπορούσαμε να τη θεωρήσουμε ως απάντηση στο ερώτημα που θέτει η Κοινωνιολογία σήμερα: «πώς μπορεί η ανθρώπινη κοινότητα να αντιμετωπίσει τις - πολύ ορατές ήδη - πιθανότητες ενός πολύ δυσοίωνου μέλλοντος γι? αυτή.» Το ίδιο ερώτημα όμως, με άλλη διατύπωση τίθεται και από την Κοινωνιολογία της Παιδείας : «πώς πρέπει να διαμορφωθεί το Σχολείο του 21ου αιώνα και ποιός θα είναι ο ρόλος του;»

Θα θέλαμε να προτείνουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: «το σχολείο οφείλει και πρέπει να διαφυλάξει διασώζοντας και εσωτερικεύοντας στο νου του αναπτυσσόμενου ανθρώπου ό,τι πιο πολύτιμο έχει η ανθρωπότητα: την Ανθρωπιστική Παιδεία».

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναδιοργανώσει τη μαθητεία έτσι, ώστε να  καταστήσει προσφιλή και οικείο τον ορθό Λόγο (τη Λογική) στα παιδιά και να διευρύνει την συνείδηση του αναπτυσσόμενου παιδιού από περιβαλλοντική σε οικοσυστημική και συμπαντική συνείδηση.

Με τούτη την έκδοση λοιπόν προσπαθούμε να θέσουμε αυτή τη διάσταση στο ρόλο του σχολείου για λογαριασμό και προς χάριν της εκπαιδευούσης κοινωνίας. Είναι πλέον γεγονός ότι οι καιροί ου μενετοί. Το τέλος της εργασίας πιθανόν να ακολουθήσει το τέλος της Ιστορίας, προάγγελος ίσως του τέλους της ανθρωπότητας και αυτό είναι κάτι που η κοινωνία των ανθρώπων δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσει να συμβεί.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Παιδεία είναι το καθοριστικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας.

 

  Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ.

Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 20,50 €
  • ISBN: 960-333-369-7
  • Σελίδες: 228
  • Σχήμα: 17Χ24
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.