Ο Κύλινδρος του Κύρου είναι ένας αρχαίος Περσικός θησαυρός. Θεωρείται ο πρώτος καταστατικός χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατασκευάστηκε μετά από διαταγή του Πέρση Βασιλιά Κύρου Β΄ του Μεγάλου κι είναι φτιαγμένος από πηλό και πέτρα. Πάνω του είναι γραμμένο στην ακκαδική σφηνοειδή γραφή ένα ολόκληρο κείμενο που μεταξύ άλλων αναφέρεται στην κατάργηση της δουλείας και στην επιστροφή των ανθρώπων στις πατρίδες τους!!! Πρόκειται για ένα διάταγμα-προσευχή εντελώς απρόσμενο για τα δεδομένα της εποχής (539 π.Χ.) από έναν ειδωλολάτρη Βασιλιά που αναγνωρίζει δικαιώματα σε υποταγμένους λαούς.
Το ποιητικό έργο «Περί Κύρου Περί Ουρανού» σχεδιάστηκε στην Αθήνα, γράφτηκε στο Παλαιό Φάληρο και την Κέα, ολοκληρώθηκε στους τροπικούς και συγκεκριμένα στα νησιά Λανγκάουι και Πενάνγκ της Μαλαισίας. Οι ζωγραφιές του Γιώργου Σταθόπουλου με αφορμή την ποιητική σύνθεση του Κασιμάτη γεννήθηκαν κι ολοκληρώθηκαν στο ατελιέ του ζωγράφου.
Το έργο «Μυθικά και Χρυσά» γράφτηκε για τη θεά Αφροδίτη και για δύο κατώτερες θεότητες που την ακολουθούσαν πάντα, σε κάθε ερωτική σαϊτιά: Τη Ζήλεια και την Ουτοπία. Έτσι, σύμφωνα με το μύθο, όποιος ερωτεύεται ζηλεύει και παράλληλα αντικρύζει την Ουτοπία. Η Ουτοπία μαζί με τη φαντασία μεγέθυναν το αντικείμενο του πόθου που στις πραγματικές του διαστάσεις έδειχνε μικρό και ασήμαντο. Ο ποιητής έγραψε το «Μυθικά και Χρυσά» στη Ν. Υόρκη, στο Παλαιό Φάληρο και στην Κέα.
Μικρό απόσπασμα…
…Πατρίδα Κύρο είναι τα χρυσά νησιά
Στη μαυρίλα του ουρανού.
Πατρίδα είναι οι δυο ύπνοι μας οι ηδονικοί
που ενώθηκαν στα ύψη των αιθέρων
η κάτω στους ρόδινους βυθούς.
Πατρίδα είναι τα κλαριά που τα τινάζει
ο ίδιος ο άνεμος κι ευλογημένα γλιστρούν στη γη
αρπάζοντας κάτι από αλάτι, κάτι από τη γύρη και κάτι απ το νίτρο
Πατρίδα είναι οι αίγαγροι
που τρέχουν στους κατακλυσμούς
σπάζοντας κλαριά, διαλύοντας ρόδα.
…
…Με δίδαξες τον άπειρο θεό
Σε δίδαξα τα χιόνια που σπαταλούν
στους γκρεμούς τα κύματα της Ιωνίας.
Εγώ μια ριπή άλατος
Εσύ, μια θημωνιά στάχυα της Ασίας.
…Άκου Κύρο, να ξέρεις,
ένας Ελλήσποντος μας χώριζε
Κι αναρωτιόσουν τι είναι η Προποντίδα...