Αρχική > Παιδαγωγική - Εκπαίδευση > Παιδαγωγική > Ο Θεσμός του Σχολικού Συμβούλου σε κρίση
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
Ο Θεσμός του Σχολικού Συμβούλου σε κρίση

Ο Θεσμός του Σχολικού Συμβούλου σε κρίση

1984-1994:Η πρώτη 10/τία της λειτουργίας του

Συγγραφέας: ΤΟΥΛΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυτοί που έχουν χρέος να στηρίξουν τον θεσμό του σχολικού συμβούλου, καίριο μέτρο για τον εκδημοκρατισμό του σχολείου, με τη στάση τους τον υποβαθμίζουν εξακολουθητικά και τον οδηγούν σε κρίση.

 Τον υποβαθμίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών Π.Δ., τη χάραξη προσωπικής πολιτικής στη θέση της κυβερνητικής και με την ατολμία της να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Τον εγκαταλείπει ουσιαστικά με «τα πρώτα σύννεφα στο κατώφλι του βρεφοκομείου» (Θ.Γέρου, 1989). Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι εσφαλμένοι πολιτικοί χειρισμοί παρέχουν στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό το δικαίωμα να αναγορεύει την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης σε πρωταρχικής προτεραιότητας εκπαιδευτικό ζήτημα και να τη θεωρεί αποκλειστική, εσωτερική του υπόθεση.

 Τον οδηγούν σε κρίση οι νομάρχες που δεν διαθέτουν χρόνο να ασχοληθούν με την ουσία του και ασχολούνται μόνο με τα διοικητικά ζητήματα της εκπαίδευσης.

 Τον φθείρουν οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης που περπατούν τα γνώριμα μονοπάτια του διοικητισμού. Υιοθετούν, οι περισσότεροι, έμπρακτες συμπεριφορές κρυφής  ή απροκάλυπτης, συγκαλυμμένης ή φανερής αντίθεσης και υπονόμευσης του έργου των σχολικών συμβούλων και του ρόλου τους.

 Τον παραγνωρίζει η ωφελιμιστική αντίληψη πολλών εκπαιδευτικών που κοιτάζουν ό, τι τους βολεύει καλύτερα, θεωρώντας τα πράγματα απογυμνωμένα από την εκπαιδευτική - παιδαγωγική τους διάσταση. Η συμβουλευτική καθοδήγηση θεωρείται λιγότερο αναγκαία και ωφέλιμη και περιέρχεται σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, τα άμεσα υπηρεσιακά ζητήματα που τους αφορούν:τοποθέτηση, απόσπαση, μετάθεση, άδεια απουσίας κλπ , γνωρίζουν πως θα τα λύσει η διοίκηση και όχι ο σχολικός σύμβουλος.

 Οι σχολικοί σύμβουλοι, ουσιαστικά έξω από τη συμπλοκή των παραγόντων που καταδικάζει τον θεσμό σε πολύσημη κρίση, είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειές της. Η ευθύνη που τους αναλογεί είναι ότι δέχονται να παρακολουθούν παθητικά την πορεία της φθοράς του, εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση εσωστρέφειας.

 

Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ.

 

Ο Δημήτρης Χρ. Τουλούπης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δ.Ε., κατάγεται από τα Κάτω Πεδινά του νομού Ιωαννίνων, όπου γεννήθηκε το 1934. Τελειώνει τις Α΄-Ε΄ τάξεις δημοτικού στη γενέτειρά του και την ΣΤ΄ στα Ιωάννινα. Μετά την αποφοίτησή του από τη Ζωσιμαία Σχολή (πρότυπο γυμνάσιο) Ιωαννίνων το 1954, εισάγεται το ίδιο έτος στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, όπου σπουδάζει και τα δύο έτη (1954 ? 1956) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Το 1959 διορίζεται δάσκαλος στον νομό Ξάνθης και τοποθετείται σε σχολείο της ορεινής περιοχής των Πομάκων. Το 1963-65 μετεκπαιδεύεται στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και τον Φεβρουάριο του 1967 παίρνει μέρος με επιτυχία στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το διορισμένο, όμως, διοικητικό συμβούλιο του Ι.Κ.Υ. από τη χούντα των συνταγματαρχών ακυρώνει, το Φθινόπωρο του 1967, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μόνο του ΙΗ΄ προγράμματος για μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά. Αρχίζει, έτσι, μια περίοδος περιπέτειας με την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τη δικαίωσή του και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης τη διετία 1970-72. τη διακοπή της υποτροφίας του για το τρίτο έτος σπουδών με το επιχείρημα ότι μετά την απόκτηση του πτυχίου δεν δικαιολογείται παράταση της υποτροφίας για τρίτο έτος σπουδών σε διδασκάλους .  τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τη δικαίωσή του για δεύτερη φορά και τη συνέχιση των σπουδών του το 1974-75 στο ίδιο Πανεπιστήμιο για ειδίκευση στην εκπαιδευτική έρευνα.

Το 1983 επιλέγεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης Εξωτερικού και τοποθετείται στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, όπου και υπηρετεί ώς τον Απρίλιο του 1986, διακόπτοντας με αίτησή του την πενταετή απόσπασή του για να αναλάβει τα καθήκοντα του σχολικού συμβούλου Δ.Ε. στη θέση, όπου είχε τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο του 1984. Συνταξιοδοτείται από τη θέση του σχολικού συμβούλου τον Ιούνιο του 1995.

Είναι συγγραφέας βιβλίων για τα Ελληνόπουλα που παρακολουθούν το γλωσσικό μάθημα στα τμήματα μητρικής γλώσσας στη Γερμανία (συνεργασία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1989-1993) και βιβλίων ιστορίας για τους μαθητές των τριών ανωτέρων τάξεων του Δημοτικού (Σμυρνιωτάκης εκδοτική, 1998-99). Έχει επίσης συγγράψει το βιβλίο Η μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας (Σμυρνιωτάκης εκδοτική, 1999) και μεταφράσει από τα γαλλικά το βιβλίο La relation Educative (Η Μορφωτική Σχέση) του Marcel Postic (Gutenberg, 1995).

Μελετήματά του, παιδαγωγικού, ψυχολογικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.

Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 10,00 €
  • ISBN: 978-960-333-783-6
  • Σελίδες: 189
  • Σχήμα: 21χ14
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.