Η διδασκαλία Μαθηματικών σε μαθητές που παρουσιάζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απροσδιόριστης αιτιολογίας δυσκολίες μάθησης, διάφορες ελλείψεις προϋποτιθέμενων γνώσεων ή ποικίλες ψυχοκοινωνικές ιδιαιτερότητες, συνιστά μια επίπονη και συχνά ατελέσφορη διαδικασία. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί και περιλαμβάνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά των Μαθηματικών ως γνωστικού αντικειμένου, την ανεπάρκεια της αξιολόγησης των δυσκολιών των μαθητών, τις αστοχίες της διαδικασίας προσφοράς των μαθησιακών αγαθών και, ασφαλώς, τις ιδιαιτερότητες μάθησης και προσαρμογής διαφόρων μαθητικών ομάδων.
Το παρόν σύγγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ερευνητικά τεκμηριωμένου συστήματος σκέψης και δράσης σχετικά με την αιτιολογία, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των αδυναμιών που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση μαθηματικών γνώσεων και δεξιοτήτων μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και γενικότερα μαθητές με δυσκολίες στη μάθηση των Μαθηματικών.
Ερευνητές, παράγοντες της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες της γενικής και της ειδικής αγωγής, φοιτητές, γονείς, καθώς και τα ίδια άτομα που δυσκολεύονται στη μάθηση των Μαθηματικών, αναμένεται να βρουν στις σελίδες του συγγράμματος αξιόλογες ερμηνευτικές προτάσεις και λειτουργικές παρεμβατικές λύσεις για την επιτυχή διαχείριση των μαθηματικών δυσκολιών.
Για τα περιεχόμενα πατήστε εδώ
Ο Ιωάννης Αγαλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας για άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.