Η Επίλυση Προβλήματος αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο χώρο της μαθηματικής εκπαίδευσης. Τοποθετείται ανάμεσα στις πιο πολύπλοκες διανοητικές λειτουργίες του ανθρώπου και θεωρείται η υψηλότερης τάξης γνωστική διαδικασία η οποία προϋποθέτει τη διαμόρφωση και τον έλεγχο των περισσότερων βασικών δεξιοτήτων.
Η ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών να επιλύουν προβλήματα αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διδασκαλίας των μαθηματικών. Είναι αυτή ουσιαστικά που καθορίζει το επίπεδο δόμησης της μαθηματικής σκέψης του παιδιού και αντανακλά την ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής του σκέψης.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας έχει ως στόχο να συμβάλει στην κατανόηση του ζητήματος της επίλυσης προβλήματος, μέσα από την ανάλυση σύγχρονων ερευνητικών δεδομένων σε διεθνές επίπεδο. Απευθύνεται κυρίως σε μελλοντικούς και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικότερα σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για τη μαθηματική παιδεία και εκπαίδευση.
Για τα περιεχόμενα πατήστε εδώ
Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Θωμάς Β. Κοτοπούλης σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μαθηματικά στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές Μετεκπαίδευσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2004 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας με «άριστα» τη διατριβή του με θέμα: Η Οικοδόμηση της Μαθηματικής Γνώσης των Νηπίων και η ανάπτυξή της στους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Από το 2005 έχει ενταχθεί στο Μητρώο Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) και στο Μητρώο Αξιολογητών Εκπαιδευτικού Υλικού του Γραφείου Πιστοποίησης και Πολυμέσων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επίσης, είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.) ως Επιμορφωτής Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Τ.Π.Ε.). Έχει διδάξει Μαθηματικά και Διδακτική των Μαθηματικών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια και ημερίδες που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργασίες του και μελέτες έχουν παρουσιαστεί σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.