Στον τόμο αυτόν περιλαμβάνονται άρθρα, μελετήματα, αυτοτελή δημοσιεύματα και άλλα κείμενά μου για τον λαϊκό πολιτισμό της Δωδεκανήσου, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το χρονικό διάστημα 1984 - 2003. Περιλαμβάνονται επίσης ορισμένες εργασίες μου, που δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.
Η συγκεντρωτική δημοσίευση των λαογραφικών μελετημάτων μου για τα Δωδεκάνησα ευρύτερη περιοχή της καταγωγής μου έκρινα ότι είναι σκόπιμη και απαραίτητη, γιατί έτσι ο ειδικός ερευνητής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος αναγνώστης, μπορεί να γνωρίσει και σ' αυτό το συγκεντρωτικό έργο, ορισμένες όψεις του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου.
Τα μελετήματα δημοσιεύονται εδώ αναθεωρημένα και, όπου κρίθηκε απαραίτητο, με προσθήκες και συμπληρώσεις νέων στοιχείων και βιβλιογραφικών δεδομένων.
Σε μια τέτοια (ανα)δημοσίευση είναι φυσικό να υπάρχουν και ορισμένες επικαλύψεις ή ακόμη τεχνικές διαφοροποιήσεις (π.χ. βιβλιογραφικές σημειώσεις και αναφορές), οι οποίες όμως θα βρουν, ελπίζω, την κατανόηση του καλοπροαίρετου αναγνώστη.
Η δημοσίευση των κειμένων δεν ακολουθεί τη χρονολογική, αλλά τη θεματολογική τάξη.
Ο τόμος έτσι διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη με τίτλο «Γενικές προσεγγίσεις» περιλαμβάνει κείμενα που σχετίζονται με ιστορικά και βιβλιογραφικά θέματα του Δωδεκανησιακού λαϊκού πολιτισμού. Συγκεκριμένα στην εργασία «Λαογραφία και γυναίκες της Δωδεκανήσου» γίνεται λόγος εισαγωγικά για τις βασικές αρχές και τη θεματολογία της επιστήμης της Λαογραφίας και στη συνέχεια εξετάζεται η σημαντική θέση των γυναικών της Δωδεκανήσου στις τοπικές παραδοσιακές κοινωνίες. Στο τέλος μνημονεύονται γυναίκες της Δωδεκανήσου που συνέγραψαν λαογραφικά βιβλία.