εργασία αυτή, που έχει τον υπότιτλο «Ζητήματα Κλινικής Ηθικής: Οι θέσεις της Εκκλησίας σε σχέση με το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα», είναι διπλωματική. Αποτελεί το επιστέγασμα μιας εργώδους προσπάθειας στα πλαίσια του διετούς Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιοηθικής, το οποίο παρακολουθήσαμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το αντικείμενο των σπουδών αυτών δεν υπήρξε μόνο ενδιαφέρον αλλά και γόνιμο. Όσα οι σπουδές αυτές μας πρόσφεραν συνέβαλαν ώστε να βλέπουμε με μάτι επιστημονικό και άκρως ερευνητικό τα προβλήματα της Βιοηθικής, μιας επιστήμης σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης στη σύγχρονη και ταραγμένη κοινωνία μας.
Ως θεολόγος και κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας έμαθα να βάζω τα θέματα της Βιοηθικής κάτω από ένα διεπιστημονικό πρίσμα, να τα εξετάζω, να τα αξιολογώ και να προτείνω λύσεις τους. Έμαθα ότι όσα ο θεολογικός λόγος προσφέρει μπορούν να γίνουν σαφέστερα, ακριβέστερα, φωτεινότερα, κάτω από ένα πρίσμα ιατρικό, βιολογικό, νομικό, φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό. Έμαθα ότι όσα ο εξ αποκαλύψεως θείος λόγος προσφέρει γίνονται περισσότερο χρήσιμα όταν περνούν πάνω από τις γραμμές που ανοίγει η σύγχρονη επιστήμη. Έμαθα, ακόμα, ότι η αγωνιώδης προσπάθεια της Εκκλησίας να εξετάσει και να λύσει θέματα βιοηθικής μπορεί να ενισχυθεί από όσα η νομική επιστήμη και μάλιστα η Πολιτεία με τα νομικά της όργανα μπορούν να προσφέρουν. Η συνεργασία των δύο αυτών παραγόντων είναι επιβεβλημένη.
Αυτά όλα παίρνουν σάρκα και οστά στην εργασία αυτή.
Πρόκειται για μια συγκριτική εξέταση θεμάτων βιοηθικής. Πολλά ζητήματα Κλινικής Ηθικής εξετάζονται κάτω από ένα διπλό πρίσμα: το θεολογικό και το νομικό. Επιχειρήσαμε μια διπολική διεπιστημονική θεώρηση δύσκολων και επίμαχων ζητημάτων, με τη βεβαιότητα ότι η εργασία αυτή θα φανεί χρήσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή, εκκλησιαστικό ή νομικό.
Στις σελίδες που ακολουθούν γίνεται εκτενής λόγος για την κλωνοποίηση, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη διακοπή της κύησης, την ευθανασία και τις μεταμοσχεύσεις. Παρουσιάζονται οι απόψεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα.
Οι δυσκολίες που συναντήσαμε καθ? οδόν υπήρξαν μεγάλες. Τα εμπόδια που μας παρουσιάστηκαν υπερκεράστηκαν με όσα η σύγχρονη βιβλιογραφία αλλά και οι επόπτες καθηγητές της εργασίας μας πρόσφεραν.
Παραδίδοντες στο αναγνωστικό κοινό την εργασία αυτή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές μας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που παρακολουθήσαμε. Όλως ιδιαιτέρως, όμως, ευχαριστούμε τους επόπτες καθηγητές της εργασίας αυτής, και μάλιστα την τριμελή επιτροπή, που συγκροτούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο κ. Αθανάσιος Παπαχρίστου, Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ευχαριστούμε, επίσης, τον Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιο Κρασανάκη, ο οποίος είχε την καλοσύνη να διαβάσει τα χειρόγραφα της εργασίας αυτής και να κάνει χρήσιμες διορθωτικές παρατηρήσεις.
Ηράκλειο, Χριστούγεννα 2009
π. Εμμανουήλ Αντωνακάκης
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ