Το παρόν βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών, των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θεολογικών Σχολών που διδάσκονται τα μαθήματα της Βυζαντινής Φιλολογίας και της Βυζαντινής Ποίησης. Ταυτοχρόνως, είναι χρήσιμο σε όποιον επιθυμεί να σχηματίσει μία επαρκή -όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό στην περιορισμένη έκταση ενός και μόνο βιβλίου- εικόνα για τη Βυζαντινή Ποίηση. Ο βυζαντινός άνθρωπος, «φυσικός κληρονόμος» της ανυπέρβλητης ποιητικής παράδοσης της ελληνικής αρχαιότητας, είχε πλήρη συναίσθηση της καταλυτικής δύναμης του ποιητικού λόγου και τον καλλιέργησε με πάθος. Μέσω του ποιητικού λόγου εξέφραζε άλλοτε τον θαυμασμό και τη νοσταλγία του για τον αρχαίο κόσμο, άλλοτε τον έρωτά του, άλλοτε την ευφροσύνη του ή την ψυχική του συντριβή, άλλοτε τον θαυμασμό του για πρόσωπα, για επιτεύγματα και για καλλιτεχνικές δημιουργίες, άλλοτε τις μεταφυσικές του ανησυχίες και άλλοτε τη βαθιά του ευσέβεια και την ακλόνητη πίστη του στον Θεό.
Για τα περιεχόμενα πατήστε εδώ
Ο Κωνσταντίνος Παΐδας γεννήθηκε το 1974. Το 1996 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία.
Τον Ιούνιο του 1997 έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτωρ της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ετών 1997-2000 παρακολούθησε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το «Ανοικτό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο» που συνδιοργάνωναν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Οικονομίδης και Σπ. Τρωιάνος.
Τον Δεκέμβριο του 2002 υποστήριξε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής τη διδακτορική του διατριβή (Η θεματική των βυζαντινών «κατόπτρων ηγεμόνος» της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου (398-1085)), η οποία έτυχε ομόφωνης έγκρισης. Από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Μάιο του 2004 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά τα έτη 2005-2009 δίδαξε με αυτοδύναμη διδασκαλία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διάφορα μαθήματα Βυζαντινής Φιλολογίας σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη ομοφώνως Λέκτορας της Βυζαντινής Φιλολογίας με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία» στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούλιο του 2013 εξελίχθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο "Βυζαντινή Φιλολογία" στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συγγράψει έξι βιβλία, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο της Βυζαντινής Φιλολογίας, καθώς και πλήθος επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια βυζαντινολογικού ενδιαφέροντος και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για θέματα βυζαντινής φιλολογίας και ιστορίας.
Εργογραφία-Μονογραφίες
1. Η θεματική των βυζαντινών «κατόπτρων ηγεμόνος» της πρώιμης και μέσης περιόδου (398-1085). Συμβολή στην πολιτική θεωρία των Βυζαντινών, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2005, σσ. 327.
2. Τα βυζαντινά «κάτοπτρα ηγεμόνος» της ύστερης περιόδου (1254-1403). Εκφράσεις του βυζαντινού βασιλικού ιδεώδους, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2006, σσ. 197.
3. Εισαγωγή στη βυζαντινή ποίηση. Λόγια κοσμική ποίηση, θρησκευτική ποίηση και υμνογραφία, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα2 2011, σσ. 245.
4. Δύο παραινετικά κείμενα προς τον αυτοκράτορα Λέοντα Ϛ΄ τον Σοφό, [Κείμενα Βυζαντινής Λογοτεχνίας, 5], Εκδόσεις Κανάκη, Αθήνα 2009, σσ. 290.
5. Ψευδοπροφήτες, μάγοι και αιρετικοί στο Βυζάντιο κατά τον 14Ο αιώνα. Επτά ανέκδοτες ομιλίες του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Καλλίστου Α΄, [Κείμενα Βυζαντινής Λογοτεχνίας, 6], Εκδόσεις Κανάκη, Αθήνα 2011, σσ. 437.
6. Οι κατά Γρηγορά ομιλίες του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Καλλίστου Α΄, [Βυζαντινή Φιλολογία και Θεολογία, 1], Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2013, σσ. 361.