Νέα κριτική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου του.
Η αρκετά οδυνηρή, προσωπική διαπίστωση, ότι οι κριτικοί δεν φώτισαν διόλου ικανοποιητικά, εκεί που έπρεπε, το έργο του Παλαμά και το αδιαμφισβήτητο, θλιβερότατο γεγονός, ότι, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό διαβάζεται ελάχιστα, φαινόμενο, εντελώς απαράδεκτο, που αποτελεί πραγματικό στίγμα για το έθνος μας, υπήρξαν τα δυο μοναδικά κίνητρα που οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου, υπαγορεύοντας ταυτόχρονα και τους βασικούς στόχους του, που είναι τέσσερις.
Ο πρώτος είναι να δώσει, με τρόπο απλό, ξεκάθαρο και κατανοητό, μια όσο το δυνατόν πιστή ερμηνεία, εκείνου του μέρους της παλαμικής ποίησης που παραμένει ακόμα απροσπέλαστο, ώστε να βοηθήσει, τους λίγους έστω, εκείνους αναγνώστες που επιμένουν να τη μελετούν συστηματικά, να την κατανοήσουν καλύτερα και να επικοινωνήσουν βαθύτερα μαζί της. Δεύτερος στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σ? όλους όσους δεν είναι σε θέση να διαβάσουν το μεγάλο σε έκταση έργο του Παλαμά, τουλάχιστον να αποκτήσουν μια συνοπτική αλλά σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα του. Τρίτος, αρκετά φιλόδοξος και συνεπώς αβέβαιος στόχος, είναι να στρέψει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού προς το μισοξεχασμένο νεοέλληνα ποιητή του Γένους του, του καιρού του και όλων των καιρών, όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του ο ίδιος. Τέλος, το παρόν βιβλίο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρακτικό, εύχρηστο και αρκετά χρήσιμο βοήθημα για τους φοιτητές της φιλολογίας, ακόμη και για τους καθηγητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, με το οποίο θα προσεγγίσουν ευκολότερα το έργο του εθνικού μας ποιητή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αρκετά ελπιδοφόρα στροφή των Ελλήνων προς το βιβλίο. Θα είναι συνεπώς τραγικό να μελετούν, όπως πολύ σωστά κάνουν, έργα συγγραφέων από κάθε γωνιά της γης και να συνεχίζουν να αγνοούν έναν καθαρά ελληνικό, ανεκτίμητης αξίας, ποιητικό, γλωσσικό και γενικά πνευματικό θησαυρό.